spat

Kvietky, včeličky, pravý ovocný destilát

Takéto slovné spojenie sa zdá nezvyklé, skok od kvetov po pravý destilát je obrovský až nezrozumiteľný, ale hneď vám dokážem že nie je. Lebo.....pravý ovocný destilát sa vyrába z ovocia, ovocie rastie na stromoch, stromy kvitnú, z kvetov vyrastú po opelení plody a opelenie zabezpečujú včely. Po pravde nie len včely ale aj čmeliaky a iný menej sympatický hmyz ale aj slabší vietor.

 

jablkovica

Konzum, ako civilizačný jav doniesol zo sebou aj nemilosrdnú likvidáciu škodlivého a „škodlivého“ hmyzu vďaka čomu, musia pestovatelia ovocia myslieť aj na opeľovanie ak chcú mať nejakú úrodu. Prirodzeným opeľovačom kvetov sú včely a čmeliaky, pričom čmeliaky sú výkonnejšie, ale neprinášajú žiadny ďalší viditeľný úžitok. Včely sa držia hlavne na med, peľ, materskú kašičku a vosk a opeľovanie je „len“ by the way. Kým čmeliaky sú celkom odolné a poletujú aj keď je chladnejšie, včely majú svoj čas na zber medu a peľu obmedzený aj teplotou.

Opeľovanie je pre výšku úrody rozhodujúce a svedčí o tom aj „technológia“ ktorá sa využíva v Kalifornii. Na opeľovanie broskyňových sadov sa využívajú helikoptéry, ktoré rozprašujú peľ, predtým postriasaný do fólií.  Škoda ďalšieho komentára - už chýba iba IT a nariadenie vlády o maximálnom počte peľových zrniečok na hektár sadu.

 

jablkovica

Ideálnym počasím na opeľovanie je slnečné a bez vetra. Dostatočne vzdelaní pestovatelia – medzi nimi aj ja – donesú do sadu na čas kvitnutia úle. Počasie vhodné na lietanie včiel býva často iba zopár hodín denne čo obyčajne nestačí. Súvisí to aj s doletom , ktorý je síce u včiel až 5km, ale pre opeľovanie je to len okolo 1km, u čmeliakov je to ešte menej . Odhad je , že na 1 hektár by mali vystačiť dve včelstvá a mohlo by to priniesť zvýšenie úrody až o 30%. Je samozrejme ťažké odhadnúť o koľko sa úroda zvýši za prítomnosti včiel lebo ide v princípe o prevenciu ale skúsenosti starších hovoria že to pomáha.

 

Ešte tu mám jednu zaručene nezaručenú špekuláciu: ak je na strome dostatok plodov , sú aj škody spôsobené na ovocí hmyzom relatívne menšie – viacej zvýši na pálenku a netreba toľko chémie.

 

Ako sa včelám darí zvýšiť či aspoň zachovať úrodu vám oznámim tak júni.

 

Juraj Borgula st.

Dnes je 29.november 2021, meniny má Vratko, zajtra Ondrej, Andrej
+421 948 313 999
Na našej webovej stránke používame súbory cookies za účelom jej ľahšieho používania a obsluhovateľnosti.
Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našich Pravidlách používania cookies.