spat

Recept na Hriatô

Pre tento druh priam vlastenecky významného nápoja používajú aspoň dva názvy: Hriato a/alebo Hriatô. Ten prvý pochádza zrejme od Bernoláka a ten druhý od Štúra.

Sympatické na hriatom  je:

  1. Je to rýdzo slovenský nápoj a nemajú ho ani Češi!
  2. Suroviny používané na jeho prípravu nemusíte nevyhnutne kupovať v hypermarkete (Ak pravda nehodláte použiť vodu z PET-fľaše, maslo z Holandska, trstinový cukor z Jamaiky a hlavne pravý domáci alkohol „slivka“ sedemkrát destilovaný zo zemiakov a prichutený esenciou – najlepšie niektorým esterom kyseliny karboxylovej.)
  3. Je to pozitívny civilizačný krok Slovače od vydrúľania poldecáka pri pulte v krčme, smerom k vychutnaniu si príjemného nápoja v príjemnej spoločnosti.

Zaručených receptov na hriatô je ešte viac ako názvov a asi bude najlepšie si nastaviť vlastný recept podľa vlastnej chuti. Ja osobne dávam prednosť takémuto zloženiu a postupu:

Suroviny:

  • 100g cukru - na prípravu karamelu, kvôli sladkej chuti a farbe.
  • Lyžica medu - na zvýšenie sladkej chuti
  • 1,5 dl vody – najlepšie tej úplne obyčajnej, na rozpustenie karamelu
  • 0,5 l slivovice - samozrejme pravej ovocnej a aspoň 50 percentnej
  • 20g masla – pravého, určite nie vyrobeného z rastlinných stužených tukov
  • Bylinky – podľa uváženia – napr. mäta, medovka, materina dúška – teda dosť aromatické
  • Zápalky

Postup:

Postup prípravy vám pre lepšiu názornosť opíšem za predpokladu, že mám k dispozícii polliter pravej 52-ky (www.wica.sk)

Najprv si pripravím silný čaj z byliniek a vody.

Cukor roztopím v prikytej panvici na karamel, odstavím z platne a prilejem horúci čaj. Čaj sa pridáva do hriateho preto aby finálny produkt mal obsah alkoholu o niečo menej ako 40%.

Nechám zovrieť a po miernom ochladení pridám, podľa chuti lyžicu medu a slivovicu. Znovu privediem hriatô takmer do varu a za užasnutého híkania prizerajúcich, unikajúci alkohol zapálim a hneď (!) zakryjem pripraveným vrchnákom (škoda pálenky). Pozor na záclony, plameň vie byť dosť vysoký! Nakoniec pridám maslo a po rozmiešaní čo najskôr podávam. Samozrejme najlepšie v takých pohároch, ktoré sa dajú chytiť do ruky aj horúce.

Teraz máme k dispozícii 7-7,5 dl hriateho čo je energeticky (cukor+maslo+med+pálenka+teplo) veľmi výdatný a lahodný nápoj, ktorým sa dá nepozorovane a ľahko prepiť do uchechtanosti.

Pamätajte, že hriateho pripravujeme iba toľko, koľko naraz ešte teplého skonzumujeme. Napokon ako by vyzeralo keby ste podávali prihrievanô hriatô z minulého týždňa!

Toto je môj recept, ktorý si môžete upraviť podľa svojej chuti napr. viac/menej vody (t.j. väčší/menší obsah  alkoholu), len med, alebo len cukor, pečená slaninka miesto masla, orientálne bylinky, jablkovica či vínovica miesto slivovice alebo zapaľovač miesto zápaliek.  A nezabudnite hriatemu podľa vášho receptu vymyslieť aj správne meno.

September 2014

Juraj Borgula st

Dnes je 18.apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela
+421 903 451 760
Na našej webovej stránke používame súbory cookies za účelom jej ľahšieho používania a obsluhovateľnosti.
Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našich Pravidlách používania cookies.