Recept na Hriatô
Pre tento druh priam vlastenecky významného nápoja používajú aspoň dva názvy: Hriato a/alebo Hriatô. Ten prvý pochádza zrejme od Bernoláka a ten druhý od Štúra.
Sympatické na hriatom je:
|
Zaručených receptov na hriatô je ešte viac ako názvov a asi bude najlepšie si nastaviť vlastný recept podľa vlastnej chuti. Ja osobne dávam prednosť takémuto zloženiu a postupu:
Suroviny:
- 100g cukru - na prípravu karamelu, kvôli sladkej chuti a farbe.
- Lyžica medu - na zvýšenie sladkej chuti
- 1,5 dl vody – najlepšie tej úplne obyčajnej, na rozpustenie karamelu
- 0,5 l slivovice - samozrejme pravej ovocnej a aspoň 50 percentnej
- 20g masla – pravého, určite nie vyrobeného z rastlinných stužených tukov
- Bylinky – podľa uváženia – napr. mäta, medovka, materina dúška – teda dosť aromatické
- Zápalky
Postup:
Postup prípravy vám pre lepšiu názornosť opíšem za predpokladu, že mám k dispozícii polliter pravej 52-ky (www.wica.sk)
Najprv si pripravím silný čaj z byliniek a vody.
Cukor roztopím v prikytej panvici na karamel, odstavím z platne a prilejem horúci čaj. Čaj sa pridáva do hriateho preto aby finálny produkt mal obsah alkoholu o niečo menej ako 40%.
Nechám zovrieť a po miernom ochladení pridám, podľa chuti lyžicu medu a slivovicu. Znovu privediem hriatô takmer do varu a za užasnutého híkania prizerajúcich, unikajúci alkohol zapálim a hneď (!) zakryjem pripraveným vrchnákom (škoda pálenky). Pozor na záclony, plameň vie byť dosť vysoký! Nakoniec pridám maslo a po rozmiešaní čo najskôr podávam. Samozrejme najlepšie v takých pohároch, ktoré sa dajú chytiť do ruky aj horúce.
Teraz máme k dispozícii 7-7,5 dl hriateho čo je energeticky (cukor+maslo+med+pálenka+teplo) veľmi výdatný a lahodný nápoj, ktorým sa dá nepozorovane a ľahko prepiť do uchechtanosti.
Pamätajte, že hriateho pripravujeme iba toľko, koľko naraz ešte teplého skonzumujeme. Napokon ako by vyzeralo keby ste podávali prihrievanô hriatô z minulého týždňa!
Toto je môj recept, ktorý si môžete upraviť podľa svojej chuti napr. viac/menej vody (t.j. väčší/menší obsah alkoholu), len med, alebo len cukor, pečená slaninka miesto masla, orientálne bylinky, jablkovica či vínovica miesto slivovice alebo zapaľovač miesto zápaliek. A nezabudnite hriatemu podľa vášho receptu vymyslieť aj správne meno.
September 2014
Juraj Borgula st
v prípade otázok alebo problémov s prezeraním našich stránok.